WordPress’e Kapatma Cezası !

Ya bu nasil iştir anlamadım gitti. Internet özgürlük diyoruz ama herşeyide kısıtlamaya bayılan bir milletiz. Geçen aylarda ki YouTube komedisinden sonra bu kez de WordPress.Com ‘a olan Turkiye çıkışlı erişimler Fatih 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2007/195 nolu kararı gereği 17 Ağustos 2007 tarihi itibariyle engellenmiş.

Şu anda benim de yararlandığım ve bu sitenin de tasarımının üzerinde çalıştığı bir yazılımı neden engellersin ki be adam ?

Wordpress Kapama

Konu ile ilgili IlyasArslan ‘ın yazısı ;

Uygulandıktan hemen sonra konuyla ilgili yazı da yazdığım Türkiye’deki YouTube sansürü üzerinden 5 aydan fazla süre geçti. İnternet değişti, dünya değişti, insanlar değişti ama Türkiye değişmemiş: İnternetin geleceğine yön veren bir başka oluşuma daha, Türkiye’den erişim engellendi.

Sansürün kurumsallaşması Türkiye’yi seven herkesi üzmeli. Ama sansürcülerin bu kadar cüretkar olması ve tüm dünyadaki itibarımızın ayaklar altına alınması; ne
yazık ki çok acı bir gerçeği gözler önüne seriyor: Türkiye’de internetin i’sindan haberdar olmayan kişiler, internete hükmetmeye çalışıyor. “Başardıkları” tek şey ise, internet camiasında Türkiye isminin; Çin’le, İran’la beraber anılması! (bkz. WordPress.com’un kurucusu Matthew Mullenweg’in bu konuyla ilgili “şaşkınlığı” ve İngilizce makalesi.)

Muasır medeniyet seviyesine ulaşmış ülkelerdeki sansür ve engelleme anlayışı, bizden çok çok farklıdır. Bu ülkelerdeki TV ve radyolardaki uygulamalara baktığımızda; sansürde ne seviyede olduğumuzu görebiliriz. İşin daha da acı veren yanı ise, bu konuda gittikçe gerilememiz: Eskiden sorunsuz yayınlanan Yeşilçam filmleri, günümüzde acımasızca makaslanıyor, sesler kesiliyor, “ahlak” korunuyor…

İnternet mevzubahis olduğunda medeni ülkeler, çok daha fazla dikkatli oluyorlar. Ve tabiri caizse bir karıncayı bile incitmemeye çalışıyorlar. Biz ise tepkisel engellemeler yapıyoruz. Hem de bir-iki kere değil; defalarca… aylar sonra… yıllar sonra…

Anlaşılan o ki, yorulmayacaklar… Medeni ülkelerden örnekler alarak, hukuksal düzenlemeler yapma vakti gelmedi mi? Mahkemelerin değişmesini mi bekleyeceğiz; yoksa modern dünyaya bakıp, kanunları mı güncelleştireceğiz?

Neye erişip, neye erişmeyeceğimize kendimiz karar versek artık!!!

Konu ile ilgili WordPress-tr‘nin yazısı ;

Şu günlerde ikinci yaş gününü kutlayan WordPress tabanlı ücretsiz blog servisi WordPress.com‘a Türkiye’den erişim Fatih 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2007/195 nolu kararı gereği 17 Ağustos 2007 tarihi itibariyle engellendi. Ülkemiz için üzücü olan kararın gerekçesinin WordPress.com’da açılmış bazı blogların davacının kişilik haklarını zedeleyen yayın yapması olduğu belirtilmiş.

WordPress.com’da dünyanın her yerinden insanların açtığı 1.400.000′e yakın blog bulunuyor. Mahkeme kararı gereği sadece şikayet edilen bloglara değil bütün bloglara erişimin engellenmesi tartışma konusu oldu. Konu hakkında birçok Türk blogunda yazılar yayınlandı, blog yazarları tepkilerini dile getirdiler; forumlarımızda da bu konuda bir tartışma mevcut. Kararın en kısa sürede geri alınmasını ve WordPress.com altında yayın yapan blog yazarlarının mağduriyetinin giderilmesini ümit ediyoruz.

Konu ile ilgili wolkanca ‘nın yazısı ;

Bu gün Adnan Oktar’ın avukatı tarafından e-posta ile bana gönderilen basın açıklamasını sizinle paylaşıyorum. Bilindiği üzere WordPress.Com T.C. Fatih 2.Asliye Hukuk Mahkemesi 2007/195 Nolu Kararı gereği bu siteye erişim engellenmişti ve milyonlarca Türk kullancı neden engellendiğini merak ediyordu işte merak edenlere WordPress.Com’un neden erişime engellendiğini açıklayan baasın açıklaması.

ADNAN OKTAR VEKİLİ AVUKAT KERİM KALKAN’DAN WORDPRESS’İN YAYINLARININ DURDURULMASI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

Kamuoyunca da bilindiği üzere, internet kullanıcılarına ücretsiz site (blog) açma imkanı veren “wordpress.com” isimli blog servisinin yayınlarının Türkiye’ye girişi mahkeme kararıyla engellenmiştir. Bu mahkeme kararı 17.8.2007 tarihinde uygulanmış ve böylece wordpress.com servisi ile bu servisten hizmet alan tüm alt-sitelerin yayınlarının Türkiye’ye girişi durdurulmuştur.
Bu yayın durdurma kararının nedeni, adı geçen blog servisinin yasadışı yayınlara sınırsızca imkan tanıması, bunların durdurulması yönündeki başvuruları dikkate almaması ve belli alt sitelerin durdurulmasına ilişkin olarak Türk Mahkemeleri tarafından verilen kararları da yok saymasıdır.

Adı geçen servisin sağladığı ücretsiz ve denetimsiz olanaklar kötü niyetli kişileri bu servise yönlendirmiş ve wordpress.com kısa sürede bölücü-yıkıcı ideolojilerin, kişisel husumetlerin, kanunsuz hedeflerin sesi ve yayın merkezi haline dönüşmüştür.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, herkes bağımsız Türk Mahkemelerinin kararlarına saygılı olmalıdır. Basın özgürlüğü, kişilere hakaret etme özgürlüğü demek değildir. Devletimizin temel değerlerine, Cumhuriyet ilkelerine, bütünlüğümüze ve birliğimize saldırma özgürlüğü hiç değildir. Herkes her konuda görüşünü açıklamakta ve savunmakta özgürdür ama bunu, eleştiri sınırları içinde kalarak, kamu düzenine zarar vermeden ve kişilik haklarına saygılı biçimde yapma yükümlülüğündedir. Bu sınırları aşanların Yargı tarafından engelleneceği tartışmasızdır.
Nitekim önce tarafımızca söz konusu hukuka aykırı yayınların durdurulması için YAKLAŞIK 17 KEZ adı geçen site yönetimine başvurulmuş, ancak site yönetimi bu yayınlar hakkında hiç bir tedbir almamıştır. (Bizim bu başvurularımızdan bir tanesini kendi sitelerindeki açıklamalarında yayınlamışlardır) Bunun üzerine tarafımızca SADECE MÜVEKKİLİMİZİN KİŞİLİK HAKLARINI İHLAL EDEN ALT SİTELERLE İLGİLİ OLARAK yapılan başvurular üzerine Türk Mahkemeleri WordPress altında yayın yapan illegal alt-sitelerin kapatılması için çok sayıda kararlar vermişlerdir. Bu kararlar söz konusu firmanın ABD’de bulunan merkezine ve Türkiye’deki temsilcisine de ulaştırılmış, bu kez Türk Mahkemelerinin kararlarına uyarak yasadışı yayınları durdurmaları istenmiştir. ANCAK, YAZILI VE SÖZLÜ TÜM BAŞVURULARA RAĞMEN ADI GEÇEN FİRMA VE TEMSİLCİLERİ BİZİM TALEPLERİMİZİ DE TÜRK MAHKEMELERİNİN KARARLARINI DA TANIMAMAKTA VE UYGULAMAMAKTA ISRARLA DİRENMİŞLERDİR.
Bunun üzerine adı geçen firmaya Türk Mahkemelerinin kararlarının uygulanmamasına asla göz yumulamayacağı, bu kabul edilemez halin sürmesi halinde kaçınılmaz olarak WordPress.com’un tüm yayınlarının Türkiye’ye girişinin engelleneceği hatırlatılmıştır. Bu son uyarının da dikkate alınmaması sonucu, mahkeme kararlarını uygulamayan WordPress.com’un tüm yayınlarının Türkiye’ye girişi yeni bir mahkeme kararıyla engellenmiştir.
Hiç kimsenin mahkeme kararlarını uygulamamak gibi bir ayrıcalığı olamaz.
Mahkeme kararları uygulanmak için vardır. Her devletin kendi yargı kurumlarının verdikleri kararların yerine getirilmesini sağlayacak önlemleri alma hakkı vardır.
Türk Yargı organları ve kamu kurumları da, Türk Mahkemelerinin kararlarını uygulamama konusunda direnen gerçek veya tüzel kişilerin yasadışı dirençlerini etkisiz hale getirecek önlemleri alma ve icra etme hakkına sahiplerdir. Devlet kurumlarının, kötü niyet sahiplerinin saldırılarına karşı Türk vatandaşlarını korumasız bırakmayacakları açıktır.
Bu nedenle, daha önceki mahkeme kararlarını uygulamayarak yasadışılığı yaptırımsız bırakan bir blog servisinin yayınlarının tamamen durdurulması doğru bir karardır, haklı bir karardır, örnek bir karardır.
Bu mahkeme kararından tüm blog servislerinin ve internet hizmet sağlayıcılarının almaları gereken dersler vardır. Blog servislerinin, özellikle ücretsiz hizmet verenlerin, kendi firmaları üzerinden yasadışı faaliyet yapan sitelere karşı dikkatli olmaları gerekir. Bu servislerin kendilerine ulaşan şikayetlere ve bilhassa mahkeme kararlarına karşı duyarsız kalmamaları gerekir. Bunun aksi bir tutum sergileyen servislerin WordPress’in karşılaştığı yaptırımla karşılaşmaları kaçınılmazdır.
Blog sahiplerinin de hizmet alacakları servisi seçerken itinalı ve dikkatli olmaları gerekir. Rasgele bir servisi değil, hukuka, insan haklarına, yargı kararlarına saygılı servisleri tercih etmelidirler. Böyle yaptıklarında kendi yayınlarının kesintisizce devam etmesini sağlamakla kalmayacaklar, blog servislerini de hukuka ve yasalara uygun davranmaya mecbur etmiş olacaklardır. Böylece hem haber alma özgürlüğü, hem de kişilik hakları korunmuş olacaktır.
Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız
Adnan Oktar Vekili
Avukat Kerim Kalkan

Yorum

  1. hakan
    Ekim 8th, 2007 | 22:15

    Avukatın açıklaması doğruysa kapatma kararı haklı. Alt blogları ilgili firma kapmadıysa tamamı kapatılabilir

    Ancak bu kpatma da tam uygulanmıyor bazı yerlerden giriyorum bazı yerlerden giremiyorum wordpress e

  2. Kasım 30th, 2007 | 21:53

    evet gerçekten kötü bazı ödevler wordPess sitelerinde oluyor ama tıklayınca erişim engellenmiştir yazısı çıkıyor..

  3. Aralık 18th, 2007 | 11:15

    Bazı Avukatlar, Hırsız ve sahtekar. Müvekkillerini dolandırıyorlar. Tüm Avukatlar meslekten men edimelidir.
    Ey! yasakçı zihniyet, sizler hak ve özgürlük sözlerinden ne anlarsınız ki!