Emniyet seridi….

Memleketimde ne kadarda çok göreve yetişmesi gereken polis varmışta haberimiz yokmuş. Istanbul’un trafiğini anlatmama gerek yok, herkesçe bilinen bir keşmekeş ve sinir harbi yaşatıyor hepimize. Koyun gibi sıralanmış binlerce araç tıntın dipdibe ilerlemeye çalışıyor. Debriyaja basmaktan sol ayak uyuşmuş sürücüler ile, artık trafikten gına gelmiş sürücüler kendi kendilerine konuşmaya başlıyorlar araçlarında. Delireni, küfür edeni, fütursuzca ve bir kurtuluş yolu ararcasına bir sağa bir sola şerit değiştiren araçları görmek mümkün.

Ama bir durum var ki yazmadan edemedim. Emniyet şeridi (-ki bence bunun adı Emniyetsiz Şerit olmalı) denilen yolun, bir dolu tepesinde dönen sirenlerden yapıştırılmış onlarca araçlar tarafından kullanılıyor olması. Bunların eğer hepsi polis ise ne güzel, görev aşkı ile yanıp tutuşan bu memurlarımızı tebrik ediyorum (!). Bir kısmı ise oto aksesuarcılarından herkesin satın alabildiği bu ışıklı sirenlerden kullanarak paşa paşa gidiyor emniyet şeridinden. Bunları tespit etmekte zor. Emniyet şeridinde görevli polislerde bunları durdurmuyor (-kimi zaman durdurduğuna şahit te oluyorum gerçi ama..-)

Hadi bu polis olmayanları yakalıyoruz ve ceza kesiyoruz diyelim. Peki sürekli sıradan bir polis memurunun göreve değil kendi keyfine kullandığı eminyet şeridine neden kimse tepki göstermiyor. Ozellikle geçen ay ramazandı biliyorsunuz ne hikmetese tam iftar vakitlerinde bu polis arkadaşlara görev yağdı birden.(!). Polis olması kurallara uymamasını mı gerekiyor açıkçası anlamış değilim.

Sıradan bir vatandaş olarakta bu araçlardan nasıl hesap sorabiliriz ki biz ? Bunun bir çözümü vardır diye umuyorum.

Internet te okudugum bu bilgi de benim serzenişimin haklı olduğunu desteklercesine yazımış.

“Trafik sıkışıklığına takılmak istemiyorsunuz; arabanızın tepesine lambayı koydunuz, bastınız gaza… Sonuç…

Boğaziçi yada FSM Köprüsü trafiğini tepe lambaları takıp siren çalarak alt üst eden 3 sivil araç, soruşturma sonucunda suçsuz bulundu: Tepe lambası takmanın cezası sadece 101 YTL
Tepe Lambasi

3 Araç tepe siren lambalarını takıp Emniyet şeridini kullanarak yollarına devam ediyorlar. Diğer sürüclerin ihbari ile Çırağan mevkii nde araçlar çeviriliyor.

TCK’nın 264. maddesi, “Bir rütbe ve kamu görevinin resmi elbisesini, yetkisi olmadığı halde başkalarını yanıltacak şekilde giyen veya hakkı olmayan nişan ve madalyaları takan kişiye” 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ancak, polis sireni ve tepe lambası bu tanıma uymuyor.

Bu “kabahat”le ilgili ceza düzenlemesi ise Karayolları Trafik Yasası’nın 28’inci maddesinde yapılıyor. Buna göre; geçiş üstünlüğüne sahip polis, ambulans, itfaiye araçlarının kullandığı siren ve tepe lambalarını takanlar, yakalandıkları takdirde 101 YTL ceza ödüyorlar. “

Polis arkadaşlara ACİL(!) görevlerinde başarılar diliyorum.

Yoruma Kapalidir.