Turkcell 3G VINN Testi

turkcell-3g

“Ecnebi çıkmış uzaya, biz halen yaya…” Yıllarca yurt dışında teknolojik gelişmeleri ağzımızın suyu akarak baktık, izledik. Artık nerede ise değiştirilmeye yüz tutmuş 3G teknolojisi o kadar çalgılı-çengili duyuruldu ki ülkemizde “vay beee” demekten kendimizi alamadık. Kafanızı nereye çevirirseniz bir “TriCi ” muhabbetidir gidiyor. Arkadaş sohbetlerinin tamda merkezine oturdu bir anda 3G. Bendeniz de “merak etmiyor musun?” dan yola çıkarak MERAK ETTİM ve şu 3G ‘yi deneyeyim dedim. Tabi mesleğim gereği öyle görüntülü felan görüşme test etmek değildi amacım. Beni ilgilendiren kısım veri alışverişi idi (data).

Turkcell’den bir adet “Vinn” usb modem ( Vinn ismide bi entersan olmuş ama neyse 🙂 ) sipariş ettim ve az önce elime ulaştı. Turkcell bu modemi ( model E176 seçtim ben) isterseniz para ile isterseniz 24 ay abonelik taahütü ile size ücretsiz veriyor. Sonrasında siz istediğiniz bağlantı tipini (veri transfer miktarını) seçerek abone oluyorsunuz. Bu konunun detaylarına girmeyeceğim. Turkcell ‘in sayfasından bu abonelikler ile ilgili detaylı bilgiyi zaten bulabilirsiniz.

Turkcell VINN USB Modem

Turkcell size ürünü ufak bir paket içerisinde kargo ile ulaştırıyor (yada siz herhangi bir Turkcell ofisinden elden de alabilirsiniz). Paketin içerisinden 3G Winn USB Modem, USB Uzatma Kablosu, 1 Adet Data Sim Kart çıkıyor. Alışkanlık içerisinde CD felan aradım ama yok. Allah allah nasıl tanıtıcaz bu mereti diye düşünerek kutunun içinden çıkan şık kullanıcı kitapçığı yönergelerini okudum. Öncelikle kutudan çıkan sim kartı Vinn Usb Modem’e takmanız gerekiyor. Sim kartı nereye takacagınız kitapçıkta açıkça gösteriliyor. Sim kartı takıp Vinn usb modemi laptop yada bilgisayarınıza taktıgınızda hemen bir kurulum programcığı açılıyor otomatik olarak. Yani driver ve yazılım Vinn Usb Modemin içerisinde bulunuyor. Kurulum yönergelerini takip ederek kısa sürede kurulumu gerçekleşiyor. Bittiğinde masa üstünüzde yeşil “Turkcell Connect” ikonunu çift tıklayarak çalıştırıyorsunuz. Kısa bir süre sonra size takmış olduğunuz data hatlı sim kartın PİN kodunu girmenizi istiyor. Pin kodunuzu girdikten sonra cihaz bağlanmaya hazır şekilde sizden komut bekliyor.

Program çalıştığında sizi bu pencere ile karşılıyor.
Turkcell 3G Yazilimi Ana Ekrani

BAĞLAN seçeneği ile sistemi aktif hale getiriyorsunuz ve data hattı devreye girerek gerekli işlemlerden sonra bağlantıyı sağlıyor. Bağlantı tipinizin EDGE mi yoksa 3G mi olduğunu hem yazılımdan hem de VINN modem üzerinde ki ışıklardan anlayabiliyorsunuz. Cihaz üzerinde ki ışık YEŞİL yanıyor ise EDGE/GPRS olarak bağlısınız, yok eğer MAVİ yanıyorsa 3G/HSUPA olarak bağlı olduğunuzu görebilirsiniz. Yazılımın sol alt köşesinde de bu bilgiyi görebilirsiniz.

Bağlantı sağlandığında ekranınızın sağ alt kısmına bağlantı onayı ekranı geliyor ve maksimum çıkacağı hız sınırını da ayrıca belirtiyor.
Turkcell 3G Baglanti Hızı

Benim bulunduğum ortamda ki santral 3G desteklediği için bağlantım sol altta işaretli yerde HSUPA olarak yazıyor.
Turkcell 3G Baglanti Ekrani

Size verilen bu hatla sadece internet bağlantısı değil SMS de gönderebiliyor ve alabiliyorsunuz. SMS için Turkcell’in kendi yazılımını da kullanabilirsiniz. Unutmadan size verilmiş olan bu data hattı sesli görüşmelere kapalı. Ne arama yapabiliyorsunuz ne de arayabiliyorsunuz. (Turkcell ‘in sesi de destekleyen bu tarz urunleri var. GÖZZ adlı kamera ürünü aranabiliyor. Belki ileride bu ürünü de test etme imkanımız olur.)

Bu ekranda adres defterleri oluşturabilir ve kolayca bir kerede 60 kişiye SMS atabilirsiniz.
Turkcell 3G Vinn SMS Gonderme

Peki herşey iyi hoşta bu meret nasıl hızlı çalışıyor. Var mıdır bir örnek diyenleriniz vardır şu anda. Çünkü benim gibi internet olmadan yapamayan (iş için) kişilerin en çok merak ettiği şey. Merak Etmiyor Musun ? 🙂 bende Turkcell’in sloganını kullanayım tam yerinde 🙂

Arkadaşlar örnek olarak download.com sitesinden AntiVir adlı free virus programını download manager kullanarak indirdim. Maksimum eriştiği hız 585 Kb/s civarında oldu. Böyle bir kablosuz bağlantı için iyi bence. 1 dk bile olmadan 32 Mb. lık veriyi indirmiş oldum. Hoşuma giden tarafı ise bu hızın çok fazla dalgalanmamış olması. yer yer 400 kb/s ye düşmüş olsada ortalama 500 Kb/s civarında hep seyir etti. Tabi bu değerlendirmeyi sabit-hareketsiz bir ortamda denediğimizi de belirtmek gerek. Hareket halinde iken bu oranların düşeceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Turkcell 3G Hız Örneği

Bunların yanında gunluk-aylık-yıllık data transfer miktarlarının istatistiklerini Turkcell’in programı aracılığı ile görebiliyorsuuz. Ozellikle aylık kotanızı aşıp aşmadığınızı bu istatistikler bölümünden rahatça görebiliyorsunuz.
Turkcell 3g Baglanti Istatistikleri
SONUÇ : Yurt dışında 4G başlamışken bizde 3G nin bu kadar geç gelmesi elbette kötü. Fakat özellikle iş için internete ihtiyacı olan kişiler için bulunmaz bir nimet bu. Eski dial-up zamanlarımızı hatırlıyorum da onların yanında ışık hızı gibi 🙂 Her yerde internete ihtiyacı olan kullanıcılara hitap ediyor. Fiyat konusu ise verdiği hizmete göre biraz pahalı bence. Aylık 25 TL / 4 Gb Kota iyi bir fiyat politikası olabilirdi. Hem insanlar ADSL tekelinden de bu şekilde kurtulmuş olurlardı. Ben bir süre kullanmaya devam edeceğim. İlerleyen zamanlarda kullanım ile ilgili detayları yine sizler ile paylaşırım.

Saygılar,

Yorum

  1. smyrna
    Kasım 24th, 2010 | 01:22

    arkadaslar ızmırde oturuyorum 2gun once wın aldım rezalet kesınlıkle tawsıye etmıyorum sakın alıpta sınırlerınızı bozmayın resmen kandırılıyoruz berbat tam anlamıyla

  2. Kasım 27th, 2010 | 03:56

    öNCELİKLE MERHABA BUGÜN FATURA ÖDEMEYE GİTTİGİM BİR BAYİİDEN VINN ALDIM. fAKAT BURDA OKUDUKLARIMDAN SONRA AKLIM İYİCE KARIŞTI.MESAJ ATMAK ÜCRETLİMİ. VERGİ OLAYI NEDİR BEN NE OLURNEOLMAZ 3 AYLIK ALDIM. MAGAZADA TANIDIGI İÇİN UYARDI.BENİ BİLGİLENDİR ADMİN LÜTFEN :)AYLIK 36 DISINDA EXTRA ÜCRETMİ ALICAKLAR BENDEN..?

  3. mehmet
    Aralık 11th, 2010 | 08:32

    merhaba arkadaşlar.yahu hiç kimsemi bu vına iyi demez 🙂 özellikle iyi güzel memnunum yorumunu aradım ama imkansız:)bende vınn kullanıyorum 2 yıllık sözleşmeli ve 1 yılını doldurdu.evet bazı kazıkları oldu turkcellin mesela o ilk 3 ay 19 tl olayı yalan.ona bilmem ne vergisi bilmem ne kesintisi derken 40-45 lira arası ödedim 3 ay boyunca.ve geri kalan 9 ayıda en az 45 lira olarak ödedim.bilmem ne parasını 12 aya bölmüşler güya her ay faturama yansıyomuş.ama vını alırken böle bişe demiyolar.aynen şu kelime ilk 3 ay 19 tl daha sonra 39 tl.afedersiniz ama nah öle.:Q
    ve eklemek istiyorum vından memnunum bağlantıda sorun yok gayette hızlı ama vının en büyük düşmanı video izlemek müzik dinlemek.kotayı 5-6 kere aştım ve o 5-6 kere 100 liralık fatura geldi malesef.

  4. syt
    Ocak 5th, 2011 | 23:41

    TURCELMİ ASLAAA VINN MIII BİRDAHA TÖWBEEEE.. ALLAH BELALARINI WERSİN…insanları yani tüketiciyi kullanmaqktan başka bişey yaptıqları yoqqq .. köprüyü gecene kadar çoq ekonomikk köprüyü geçtikten sonra öde otomatik…KESİNLİKLE ALMAYIN ARKADAŞLARR..SAKINNNN…TTNET ALIN SINIRSIZ KOTASIZ GİRİN SAATLERCE İZLEYİN DİNLYİN .İNDİRİN DOYA DOYA..ÇOK PİŞMANIMM…

  5. Burak
    Ocak 27th, 2011 | 21:12

    ArkadaşLar Sakın aLmayın Bunu Ciddi SöyLüyorum Ben iyi Diye HızLıdırDiye aLdım Bide Kardeşime Lazım oLuyordu Acayip Yavaş Normal Modem E Hasret KaLdım Tam Bi RezaLet TURKCELL Den Hiç BöLe Bişey BekLemez Dim 100 bit e Kadar BiLe Çıkmıyor Bişey İndirirken en fazla 30 bit ama DedikLerine göre Paso 300 bit Le 500 bit Arası Degişmesi Gerekiyor Turcell internet e aLıyorum Yavaş Turkcell 3G Ye aLıyorum Gene YAVAŞ yANİ sAKIN AlMAYIN!! Burda AnLattım Bu Yazıyı Görüp HaLa aLan Varsa Tam Bir GerizeKaLıdır DİYE bURDAN dA beLirtiyorum !!! Şu Anki Hızımda 100 kb felan bi sayfayı açarken 150 kb de felan açıyor bi video izLerken 200 e çıkıyor başkada gitmiyor Lan Eski HızLı oLmayan İnternetLer BiLe 1200 kb de qidiyor du PASO dA yEŞİl ıŞIK yANIYOR mAVİ hİÇ yANMIYOR bİDE o ışk Maviye NasıL qeçecek söyLeyin qeçirem ahh Burda Turcell den Özür DiLemessem BENDE nEYİM bURDA mEMNUNUM dİYENlERDE %100 kENDİ ADAMlARI sakın İnanmayın

  6. Mimar Sinan
    Mart 21st, 2011 | 19:41

    ilk başlarda iyi kötü çalışan bu servis berbat bir hale büründü. ben VINN’ı servise gönderdim yeni, 2.0 sürümü yüklensin diye daha berbat olarak geri geldi. Aklınız varsa 1.0 sürümü update ettirmeyin! Hatta VINN almayın. yukarıda “ben çok mutluyum”, “amanda ne güzel çalışıyor” diye yazanların Turkcell ekibinden olduğu belli, zira şu anda benim etrafımda 5 adet VINN kullanıcısı var, hepimiz kan kusuyoruz!! VODAFONE’u da kullanıcılara sorun, sonra alın, tuzağa düşmeyin.

  7. okan78
    Mayıs 22nd, 2011 | 14:02

    MERHABA BENİM SORUNUMU HİÇ İR SİTEDE BULAMADIM LÜTFEN YARDIMCI OLUN…
    VINN ÜZERİNDE UNLOCKER YAPARKEN RESETLCK DİYE BİR TUŞA BASTIM VE SONUCUNDA VINN TAKTIĞIMIZDA ORTAYA ÇIKAN O KURULUM SÜRÜCÜSÜ YOK OLDU DAHA GÖRÜNMÜYOR NE YAPABİLİRİM GERİ GETİRMEK İÇİN..

  8. HÜZÜN
    Haziran 3rd, 2011 | 16:01

    ÇOK PİŞMANIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM:( HANİ HERYERDE ÇEKİYORDU MERKEZDE OLMAMA RAĞMEN ÇEKMİYOR

  9. ali
    Haziran 15th, 2011 | 11:22

    vınn ı öven arkadaşlar! Lütfen dikkat edin,başka kişilerin canı yanmasın,yazıktır.şu anda ben türkcell vınn için tüketici haklarına başvurmuşum.vınn şehrin en merkezi yerinde 60kb/sn ile bazen çekiyor,bazen çekmiyor.o kadar tantana ve ilanatla milletin gözü içine bakılarak kazık atılıyor ve kazık yiyenlerin bu kadar feryatlarına rağmen hiç kimse bunlara dur demiyor.yaptıkları yanlarına kar kalıyor gibi.sakın sakın!hiç kimse türkcell vınn ı tavsiye etmesin ve vazgeçirmeye çalışsınlar.hatta türkselin müşteriler tarafından cezalandırılması gerekir ve ben şu anda bunu yapıyorum.üç ayda sadece 7 Tl yüklüyorum,konuşmalarımı başka operatörler üzerinden yapıyorum ve türkcellden vazgeçmeyi düşünüyorum.

  10. 59
    Haziran 20th, 2011 | 18:58

    Beyler ben 2 yıldır kullanıorm hiç bi iyi yanını görmedm internetten 2 gb lik bişey indircektm kalan süre 54 saat yazıyordu.Saniyede 10/kbps hızla çalışıyor ve aşırı radyasyon yayıyor buda beraberinde kanser riskini tetikliyor.Sakın ve sakın almayn benden size tavsiye

  11. Temmuz 16th, 2011 | 23:11

    evet arkadaslara cok konuda bende katılmak isterim ancaaaaaaakk bir sorun var göz ardı edilmemesi gereken mademki bu vın kullanılacak ozaman hızını TURKCELL bayileri bize yalansız anlatsın yani tüketiciyeki o kullanıcıda ne aldını bilsin bosuna sevinmesin mesela örnek bana olan su sözlesme yapıcam vaaadler aynen söle ?
    soru bu vın TURKCELL 3g olmayan yerde nasıl calısacak
    cevap: ttnet hızı yani ttnet ayarında diyelim
    soru peki olan yerde nasıl calısacak ?
    cevap:oooooo ttnet in 8 katı
    dur kardesim ucmayalım degilmi yok böle bir sey ben iki yoluda denedim 3g olan yerde ttnet ayarında gayette iyi sayılır ancak 3g olmayan yerde kaldırın atın yoksa sinirden kafayı oynatırsınız birde verdiniz poaraya yanarsınız acıkca bu böyle
    simdi neden biz yaptımız isin içine birazda yalan koyarak yapıyoruz bunu anlayabilmis degilim si simdi bana söle bir soru soracaksınız eminim sen bu vını türkselin cekmedigi ölü bir noktada actın onadan cekmedi diyebilirsiniz telefon ful cekiyorsa ve verici ile benim aram sadece 1000 metre ise sorun yok demektir vında aynı hızını korur kaldıki orada 3g yok ozaman ttnet hızında dedikleri olay ne
    iste yalan ifade bu burada yanılmasın vın kullanıcıları bence ve bir tavsiye? vın kullanacak arkadaslar önce bir kullanıcıdan mutlaka bilgi alsınki biraz daha tecrübeli baksın bu ise insan oglu uzaya gideli cok oldu ama biz türkler onlara hala hayranlıkla vede saskınlıkla bakıyoruz biraz kafa yormalı bunun yolu okumaktan gecer adam sende bana ne dersek daha cok bakarızz biz onlara birde bu vın artık avrupada cagını bitirdi ama bizde daha yeni yayılıyor vede cok sasalı bi sekilde öyle degil gercei avrupalı bunu eskitti biz daha yeni ögreniyoruz ne oldunu bu benim sahsi yorumumdur arkadaslar bence bu cihazı almadan önce 2 kere düsünüp 1 kere karar vermeli herkese saygılar iynede böle bir hizmet icin gecte kalınsa TURKCELL e tskkler

  12. Temmuz 16th, 2011 | 23:17

    57.okan78
    Mayıs 22nd, 2011 | 14:02
    MERHABA BENİM SORUNUMU HİÇ İR SİTEDE BULAMADIM LÜTFEN YARDIMCI OLUN…
    VINN ÜZERİNDE UNLOCKER YAPARKEN RESETLCK DİYE BİR TUŞA BASTIM VE SONUCUNDA VINN TAKTIĞIMIZDA ORTAYA ÇIKAN O KURULUM SÜRÜCÜSÜ YOK OLDU DAHA GÖRÜNMÜYOR NE YAPABİLİRİM GERİ GETİRMEK İÇİN..

    arkadasım yazılımı yeniden yüklet bukasdar kolay ne arıyorsunki

  13. Ağustos 9th, 2011 | 17:16

    […] NOT: Resim Alıntıdır… Kaynak […]

  14. ersan
    Ağustos 30th, 2011 | 20:34

    sms atarsak daha fazla mı para ödüyoruz

  15. mat42
    Eylül 22nd, 2011 | 23:48

    BUGÜN VINN ALDIM HIZI BERBAT. HIZIM ORTALAMA 0-60 KB/SN O DA BİNANIN DIŞ TARAFINA YAKIN YERLERİNDE. İÇ TARAFINDA HIZ 0. AYRICA RADYASYON TAVAN YAPIYOR KULLANIRKEN.

  16. hiper
    Eylül 26th, 2011 | 01:31

    merhaba ben yaklaşık 7aydır turkcell vınn kullanıyorum. bu yılın şubat ayında aldım ve gayet memnundum istanbulda son hız kullanıyodum dosya indirme hızım 1mb bile oluyodu bazen. ancak hazrianda memleketim kayseriye döndüğümdeyse vınn neredeyse hiç çalışmıyor haberleri zor okuyorum resimler bile çok zor açılıyor. öğrendimki kayseride 3G baz istasyonu yokmuş o yuzden böyle.. 3ay sabrettim internetten faydalanamadım.bosuna para. istanbula dönünce rahatlayacagımı düşünüyodum lakin tüm umutlar beyhude. ilk aldıgımdaki performanstan eser yok. suan bişey indiriyim dedim 17kb/sn. Yok böyle bişey eski vınn’a ne oldu. Zeytinburnunda oturuyorum 3ay önce hızlıydı, suan göçük bi şekilde. Bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa yardım edebilir mi??

  17. AHMET
    Aralık 24th, 2011 | 09:46

    BEN 4GB LİK KOTAYA SAHİBİM SMS GÖNDERİP NE KADAR KALDINA BAKCAKTIM YARISINI DOLDURDUKTAN SONRA GÖNDERİLEMİYOR DİYOR KAPANIYO LÜTFEN YARDIM EDİN

Yorum Yazin

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image